Tips voor de aankoop van een woning

Bepaal je financiële ruimte

“Een hypotheek moet bij je inkomen passen. Dat kun je van tevoren vrij nauwkeurig nagaan”. Daarbij moet je niet alleen kijken naar wat de bank acceptabel vindt, maar ook of je het bedrag aan de woning wilt besteden

Bij een eigen woning horen extra lasten zoals specifieke verzekeringen en belastingen, kosten voor onderhoud en in sommige gevallen servicekosten voor een vereniging van eigenaren.

Tegelijkertijd moeten kopers goed bedenken welk type huis in wat voor soort buurt geschikt zou zijn en vooral ook wat ze ervoor over hebben.

Ga niet overbieden

“Als je voor een huis dat volgens een taxatie twee ton waard is, 250.000 euro gaat bieden, dan krijg je de hypotheek daarvoor niet voor elkaar. Dat past gewoon niet bij elkaar. Je moet wel weten wat een huis ongeveer waard is”.

Raak niet te snel teleurgesteld

“Wat nog weleens gebeurt, is dat mensen ontzettend teleurgesteld zijn als een huis niet lukt. Zet je erover heen, want morgen zijn er weer andere huizen te koop die misschien nog wel beter zijn. Daar moet je niet treurig over doen, wees realistisch en blijf gewoon doorzoeken. Er komen iedere week weer nieuwe huizen op de markt”,

Zet je hypotheekrente vast

Wij raden kopers een langere rentevaste periode voor de hypotheekrente aan. “Je kan de hypotheekrente voor vijftien jaar vastzetten, dat is een hele lange tijd. In vijftien jaar weet je niet wat er gebeurt met je inkomen, maar je weet wel dat je woonlasten niet zullen stijgen”.

Kies niet voor een korte rentevaste periode

Het is op dit moment verstandig om de rente voor lange tijd vast te zetten. Kopers moeten zich niet laten verleiden door de lagere rentetarieven voor een kortere periode.

“Je loopt wel een risico als je nu voor een heel kort rentecontract van bijvoorbeeld drie of vijf jaar kiest. Na vijf jaar ben je dan aan renteherziening toe en als dan de rente niet meer 3 procent, maar 6 procent is, dan is dat wel een verdubbeling van je rentelasten. Dat moet je zien te voorkomen”.

Comments are closed.